You are currently at our Macedonia website. We also offer a wide range of products with direct customer service in many locations worldwide.
All locations

Пневматик по пневматик:

Преосмислување на тркалото со одржливост

Доведете ја одржливоста до NXT ниво

Во ера во која нашиот еколошки отпечаток е поважен од кога било, ние стоиме во првите редови на развојот на одржливоста во индустријата за пневматици. Нашата амбиција не е само да ги исполниме стандардите – туку да ги редефинираме. Разбираме дека посветеноста на одржливоста не е добра само за планетата, туку и за бизнисот. Зелената насока е единствената насока, која носи иновативни решенија што се во согласност и со потребите на светот и со барањата на пазарот.

Нурнете во светот на развојот на пневматици со нас. Дознајте за нашите напредни способности за производство на пневматици што се двигател на промените и ги поместуваат границите на возможното. Од суровини до финален производ, нашата врвна технологија ни овозможува да ја зголемиме ефикасноста, да го намалиме отпадот и сепак да испорачаме производ со перформанси според највисоките стандарди.

Tire production

И што е следно? Нашата визија за иднината е храбра и светла – иднина во која 100 % одржливиот пневматик веќе не е само сон, туку реалност. Со истражување и развој, иновативен дизајн и длабока посветеност на одржливоста, го отвораме патот за целосно нова генерација пневматици.

Иднината започнува овде. Истражувајте, учете и придружете ни се додека обликуваме поодржлива иднина за индустријата за пневматици. Затоа што не сакаме да правиме само пневматици, туку да правиме разлика.

Иновации

„Иновацијата е способност да се гледа на промената како можност, а не како закана.“

Стив Џобс, основач и извршен директор на Apple

Срцето на автомобилската индустрија: Замислете си: возите по автопатот и одеднаш забележувате автомобил на лентата до вас поинаков од сè што сте виделе досега. Тој е елегантен, модерен и опремен со иновативни карактеристики поради кои вашиот сегашен автомобил изгледа како остаток од минатото. Иновациите отсекогаш биле во срцето на автомобилската индустрија и го воделе развојот на нови технологии и дизајни што ги поместуваат границите на возможното. Од хибридни и електрични мотори до напредни системи за помош на возачот, светот на автомобилите постојано се развива за да ги задоволи потребите и желбите на денешните возачи.

Една област во која иновациите имаа значително влијание е областа на безбедноста. Функциите, како што се следење на слепата точка, предупредувањата за напуштање лента и адаптивната контрола на патувањето, помогнаа возењето да биде побезбедно од кога било досега. Дополнително, напредокот во материјалите и производството доведе до посилни и потрајни автомобили што се подобро опремени да издржат удар. Друга област на иновации во автомобилската индустрија е доменот на одржливоста.

Ефикасност: Од хибридни и електрични мотори до поефикасни производни процеси, производителите на автомобили наоѓаат нови начини да го намалат својот јаглероден отпечаток и да создадат поеколошки производ. Но, можеби највозбудливата област на иновации во автомобилската индустрија е во доменот на автономното возење. Самоуправувачките автомобили имаат потенцијал да го револуционизираат начинот на кој патуваме, правејќи го побезбеден и поефикасен од кога било досега. 

Иако има уште многу предизвици што треба да се надминат пред целосно автономните автомобили да станат реалност, индустријата прави значителни чекори во оваа насока. Како заклучок, автомобилската индустрија постојано иновира и ги поместува границите на возможното. Од безбедност до одржливост до автономно возење, на повидок се многу возбудливи случувања. Одржувајќи чекор со најновите достигнувања и избирајќи автомобили што ги вклучуваат овие иновации, сите ние можеме да уживаме во побезбедно, поодржливо и повозбудливо возење.


Двигател на промените

Одржливите пневматици се клучни поради неколку причини. Не само што придонесуваат за зачувување на животната средина, туку и се во согласност со растечката побарувачка на потрошувачите за одржливи производи, што на крајот го отвора патот за нова ера во автомобилската индустрија.

Environmental preservation

Традиционалните пневматици се произведуваат од материјали што може да бидат штетни за животната средина, како при производството, така и при одлагањето. Животниот циклус на пневматикот од производството, употребата, до одлагањето резултира со значителни емисии на CO2. Одржливите пневматици се развиваат со користење на еколошки материјали и производствени процеси што ги намалуваат овие емисии.

Usage of recycled and renewable materials

Одржливите пневматици често вклучуваат рециклирани материјали или обновливи ресурси. На пример, неколку компании експериментираат со материјали со био-извор како природна гума, био-масла или дури и рециклирани пневматици. Овој пристап придонесува за кружна економија, намалувајќи ја зависноста од необновливите ресурси.

Natural rubber as a sustainable materia

Традиционалните пневматици, по фрлањето, придонесуваат за депонии или се горат, предизвикувајќи загадување. Одржливиот пневматик, дизајниран имајќи го предвид крајот на работниот век, може поефикасно да се рециклира, пренаменува или безбедно да се распаѓа, намалувајќи го проблемот со отпадот од гумите.

Tire life cycle of a tire

Со порастот на еколошката свест, повеќе потрошувачи бараат еколошки производи. Одржливите пневматици се во согласност со оваа промена, обезбедувајќи им на производителите конкурентна предност.

Customers choosing highly demanded tires

Многу земји спроведуваат построги еколошки регулативи, доближувајќи ги индустриите кон позелени практики. Преминот кон одржливи пневматици може да им помогне на компаниите да ги дочекаат подготвени овие регулативи.

Triple A Label for guidance

Алтернативни материјали

Создавањето на пневматикот на иднината не е само стремеж, туку реалност што се обликува токму сега. Со искористување на моќта на обновливите, рециклирани и сертифицирани материјали за рамнотежа на масата, како што се смоли базирани на неискористени материјали од индустријата за хартија и дрво, силикат од пепел од оризови лушпи, природна гума, технологија ContiRe.Tex: рециклирани ПЕТ шишиња, одржлива синтетичка гума и саѓи изработени од био-базирани, био-циркуларни и/или циркуларни суровини.

Денес, уделот на рециклирани, обновливи и сертифицирани материјали во UltraContact NXT е до 65 %*. До 37 проценти од материјалите се рециклираат или обновуваат. Дополнително, обезбедивме до 28 проценти ISCC PLUS сертифицирани материјали од пристапот на рамнотежа на масата од био-базирани, био-циркуларни и/или циркуларни суровини што се користат во гуменото соединение и шарата.

Continental UötraContact NXT tire made out of 65% sustainable materials

Исто така, го зголемуваме и рециклирањето преку обработување и повторно вклучување на ПЕТ пластичните шишиња во производството на нови пневматици, придонесувајќи за силна кружна економија. Всушност, челикот што ги засилува нашите пневматици сега во голема мера се црпи од рециклирани извори, обезбедувајќи ги цврстината и издржливоста што ги очекувавте, но со значително намалено влијание врз животната средина.

Смолите базирани на резидуални материјали од индустријата за хартија и дрво, исто така, стануваат дел од производството на пневматици, што докажува дека можеме да ги усогласиме перформансите со одржливоста. Смолите што се користат во пневматици овозможуваат високофлексибилните соединенија да ја подобрат цврстината на материјалот.

Реалноста е дека веќе сме на половина пат. Неверојатни 65 %* од UltraContact NXT се направени од овие еколошки материјали, а ние сме посветени да ја зголемиме таа вредност. Иновираме, напредуваме и неуморно бараме иднина каде што 100 % одржливите пневматици се правилото, а не исклучокот. Ова не е само иднината на производството на пневматици, тоа е иднината на нашата планета.

Continental UltraContact NXT recycled and renewable materials

* Точниот процент зависи од големината на пневматикот. UltraContact NXT содржи 37 % рециклиран и обновлив материјал. Дополнително, Continental обезбеди 28 % материјали за пристап на рамнотежа на маса од био-базирани, био-циркуларни и/или циркуларни суровини.

Решенија за зелен превоз

Одржливата мобилност е клучна поради неколку причини, од здравјето на животната средина до социјалната еднаквост и економската виталност. Еве неколку клучни причини зошто одржливата мобилност е од огромно значење:

Одржливост на животната средина: Конвенционалните форми на транспорт значително придонесуваат за глобалните емисии на јаглерод, што доведува до климатски промени. Решенијата за одржлива мобилност, како што се електрични возила, заеднички превоз со автомобил или подобрен јавен превоз, можат да помогнат во намалувањето на овие емисии, помагајќи во борбата против глобалното затоплување. Дополнително, одржливата мобилност помага да се подобри квалитетот на воздухот, намалувајќи ги здравствените ризици поврзани со загадувањето на воздухот.

Економска ефикасност: Одржливиот транспорт често се фокусира на оптимизирање на користењето на ресурсите, што може да доведе до значителни заштеди на трошоците со текот на времето. На пример, електричните возила, и покрај тоа што имаат повисоки првични трошоци, имаат пониски оперативни трошоци од традиционалните возила на бензин. Слично на тоа, инвестирањето во инфраструктурата за јавен транспорт може да доведе до долгорочни економски придобивки преку намалување на метежот, подобрување на продуктивноста и поддршка на локалната економија

Public transportation 

Социјална еднаквост: Одржливата мобилност гарантира дека сите луѓе имаат пристап до сигурни, безбедни и достапни опции за транспорт, без оглед на нивниот социоекономски статус. Ова го подобрува квалитетот на животот преку обезбедување подобар пристап до можности, услуги и социјални интеракции.

Урбанистичко планирање и јавно здравје: Фокусот на одржливата мобилност често поттикнува попаметно урбанистичко планирање, со акцент на пешачењето и маршрутите погодни за велосипед. Ова може да доведе до поактивен, поздрав начин на живот, намалување на ризикот од дебелина, срцеви заболувања и други здравствени проблеми поврзани со седентарниот начин на живот.

Заштеда на ресурси: Со промовирање на поефикасна употреба на возила и гориво, одржливата мобилност помага да се зачуваат вредните ресурси. Ова е особено важно во ера на зголемен недостиг на ресурси и зголемување на цените на горивото.

Како заклучок, одржливата мобилност не е само прашање на грижа за животната средина. Таа е холистички пристап кој ги опфаќа здравјето, економската стабилност, социјалната еднаквост и севкупниот квалитет на живот. Затоа, прифаќањето на одржливата мобилност е од клучно значење за создавање на отпорна, правична и просперитетна иднина.

Shared mobility solution carpooling

Совети и трикови за подобар начин на живот

Вклучувањето на одржливоста во вашиот животен стил може да започне уште во вашиот дом. Со мали приспособувања како што се преминување на штедливи LED светилки, исклучување уреди кога не се во употреба или менување на поставките на термостатот може значително да се намали потрошувачката на енергија.

Кога станува збор за транспортот, имајте ги предвид одржливите опции како што се пешачење, возење велосипед, користење јавен превоз или изберете хибридни или електрични возила кога е потребно. Дури и заедничкото возење во автомобил може да игра улога во намалувањето на емисиите на јаглерод.

Прифатете ја мантрата „намали, употреби повторно, рециклирај“ за да го намалите создавањето отпад. Позајмете, повторно употребете или купете користени предмети наместо да купите нови. Ограничете го отпадот со рециклирање, компостирање и избирање производи со минимално пакување. Имајте на ум дека намалувањето на потрошувачката често е најефективниот начин за минимизирање на отпадот.

Размислете уште еднаш и за вашите прехранбени навики. Вклучувањето на повеќе оброци од растително потекло во вашата исхрана и изборот на органски животински производи од локално потекло, кога е потребно, може да придонесе за намалување на јаглеродниот отпечаток. Исто така, бидете внимателни за минимизирање на отпадот од храна.

Кога купувате, поддржете ги одржливите и етичките брендови. Побарајте производи со сертификати како што се Fair Trade или Rainforest Alliance. Малите промени во користењето на водата, како што е исклучувањето на чешмата додека ги миете забите или пократкото туширање, може да придонесат за значителна заштеда на вода.

Конечно, ако имате простор, размислете за раззеленување на околината со засадување зеленчукова градина или неколку билки покрај вашиот прозорец. Ова не само што ви обезбедува свежи производи, туку придонесува и за поздрава животна средина. Преку овие едноставни, но ефективни чекори одржливоста може да стане дел од вашето секојдневие.


Што е следно на NXT хоризонтот? 

Секој чекор во нашиот секојдневен живот, колку и да е мал, може да биде почетна точка за прифаќање на одржливоста и придонес за поздрава, поотпорна планета.

Започнете го вашето патување со UltraContact NXT пневматик што е базиран и инспириран од нашиот популарен Continental UltraContact. Наставката „NXT“ ја симболизира важноста на производот како пресвртница за Continental во иднината на развојот и мобилноста на пневматиците. 

Во зависност од големината на пневматикот, UltraContact NXT е направен од до 65 проценти обновливи, рециклирани и сертифицирани материјали за рамнотежа на масата. Обновливите материјали претставуваат до 32 проценти. Соодносот на материјали што може да се рециклираат е до пет проценти. Дополнително, Continental обезбеди до 28 % ISCC PLUS сертифицирани материјали за пристап на рамнотежа на маса од био-базирани, био-циркуларни и/или циркуларни суровини.

Веќе претставената иновативна ContiRe.Tex технологија е усвоена и за UltraContact NXT. Таа создава полиестерски влакна со високи перформанси што се користат за зајакнување на структурата на пневматиците преку рециклирање на ПЕТ шишиња, кои инаку би завршиле во печки за горење отпад или депонии.

Driving the future of sustainability with the new Continental UltraContact NXT

Никогаш не правиме компромиси за безбедноста со нашите производи. Со UltraContact NXT, не само што значително го зголемивме соодносот на рециклирани и обновливи материјали, туку и вредностите на перформансите: Сите големини на UltraContact NXT имаат оцена тројно A на ЕУ етикетата на пневматиците, па според тоа имаат најдобра вредност во отпорот на тркалање, сопирањето во влажни услови и бучавата при тркалање. UltraContact, основата на нашиот UltraContact NXT, е нашиот водечки производ за перформанси во километражата во нашето портфолио на производи. Интеграцијата на рециклирани и обновливи материјали нема влијание врз оваа километража.

Со оглед на достапноста на алтернативни суровини и тековните технички можности, сè уште не е возможен пневматик со 100 % обновливи и рециклирани материјали. Нашите развојни инженери и експерти за материјали работат напорно на подобрување на одржливоста на нашите производи секој ден. Секогаш се трудиме да го постигнеме максимумот од она што е можно во однос на технологијата и достапноста. Општата цел на Continental е да биде најпрогресивниот производител на пневматици во оваа област.