You are currently at our Macedonia website. We also offer a wide range of products with direct customer service in many locations worldwide.
All locations

Чиста мобилност

Одржливост во движење

Collage of different areas where sustainability comes into play at Continental.

Како Continental ја прави мобилноста попаметна и поодржлива

  • Нашата цел е да бидеме најпрогресивната компанија за пневматици во однос на еколошката и социјалната одговорност.
  • Постојано водиме напред иновативни технологии и одржливи решенија низ целиот наш синџир на вредности.
  • Дознајте како и придружете се на нашето патување!

Continental отсекогаш бил цврсто втемелен во сегашноста, а истовремено гледал напред кон иднината. Затоа дизајнираме, развиваме и произведуваме гуми кои се познати по нивната безбедност, перформанси и ефикасност, но исто така работиме на тоа да бидеме понапред од иновациите што ќе ја обликуваат подвижноста на утрешниот ден. Без разлика каде ќе не однесе патот понатаму, ние веќе знаеме што ни претстои: почиста, поодржлива и јаглеродно неутрална иднина. Не само што си поставивме амбициозни цели кои ќе ни помогнат да ја достигнеме нашата цел да станеме најпрогресивна компанија за пневматици во однос на еколошката и социјалната одговорност – ние веќе преземаме конкретни чекори за да стигнеме до тоа. Еве неколку примери.

Одржливи материјали

Во гумата за велосипеди Urban Taraxagum се користи гума од глуварче Во гумата за велосипеди Urban Taraxagum се користи гума од глуварче

Гумата Conti GreenConcept, претставена на IAA Mobility 2021, покажува каква би можела да биде гумата на иднината. Но, некои од неговите одржливи состојки веќе се користат денес. Тараксагумот, гума направена од глуварчиња, беше развиен заедно со нашите партнери од Институтот за молекуларна биологија и применета екологија Фраунхофер ИМЕ и Универзитетот во Минстер. Во овој уникатен истражувачки проект, успеавме да дојдеме до алтернативна суровина за производство на гуми, економична за ресурси. За разлика од гуменото дрво кое расте само во тропските предели, растението руско глуварче се одгледува во Германија, така што гумата од нејзините корени може да се вади и обработува локално, без да се транспортира на долги растојанија. Ова ги намалува емисиите на CO2 и ги зачувува вредните ресурси. Тараксагумот веќе се користи во гуми за велосипеди и прототипови на гуми за камиони.

Одржливост при возење

Сите возачи можат да придонесат за одржлива мобилност Сите возачи можат да придонесат за одржлива мобилност

Одржливата мобилност е овозможена од многу фактори: политика, инфраструктура, технологија, но и однесување при возење. Добрата вест: еколошките навики за возење се економски поволни. Накратко, со заштеда на CO2, ќе заштедите и пари. На пример, гума со намален отпор на тркалање го зголемува опсегот на возилото или ефикасноста на горивото. Покрај дизајнот на пневматикот, правилниот воздушен притисок придонесува и за намален отпор на тркалање, затоа погрижете се редовно да го проверувате притисокот на воздухот и да го прилагодувате по потреба. Што се однесува до стилот на возење, тоа го прави стабилно, затоа нежно забрзувајте и забавувајте, избегнувајте прекумерни брзини и намалете ја тежината на вашето возило и оптимизирајте ја неговата аеродинамика со отстранување на сè што не ви треба.

Чист транспорт

Камион со гуми со низок отпор на тркалање Камион со гуми со низок отпор на тркалање

Иако отпорот на тркалање прави забележлива разлика во ефикасноста на горивото и емисиите на сите моторизирани возила – или во опсегот на електрични возила – тоа е огромен фактор кај тешките возила. Транспортниот сектор е еден од примарните извори на емисиите на стакленички гасови предизвикани од човекот, вклучително и јаглерод диоксид. ЕУ го мери и известува за отпорот на тркалање на новите камиони, автобуси и вагони за да се намалат овие емисии и да се постигне климатски неутрален транспорт до 2050 година. Камионските гуми со низок отпор на тркалање од Continental можат да помогнат во намалувањето на емисиите генерирани од цели возни паркови, намалувајќи го значително еколошкиот отпечаток на патниот транспорт. Отпорот на тркалање е исто така многу важен во нашиот развој на земјоделски гуми и специјални гуми, на пример оние што се користат кај вилушкари со електричен погон. Во двата случаи, потенцијалните намалувања на CO2 се значителни, што придонесува за почисто земјоделство и логистика.

3 чекори кон одржлива иднина

1. Намали

Постојано работиме на намалување на количината на материјали што ги користиме и на зголемување на количината на обновливи суровини што влегуваат во нашите гуми. Во исто време, преземаме активности за да го намалиме производниот отпечаток на сите наши иновации, како и влијанието што тие го имаат врз животната средина кога се во употреба.

2. Повторна употреба

Ние постојано го зголемуваме уделот на рециклирани материјали во нашите производи, на пример со користење на полиестер од рециклирани пластични шишиња за куќиштето на гумата и рециклиран челик, гума или саѓи наместо нови ресурси.

3. Рециклирај

Од зголемување на долговечноста на нашите производи (на пример со повторно нанесување на нов слој на газење на дотраени гуми) до рециклирање на материјали на крајот од нивниот животен циклус, ние имаме за цел повторно да ги користиме наместо да ги отстрануваме вредните состојки што ги прават нашите високотехнолошки производи.

EcoContact™ 6

Откријте повеќе со пневматикот на кој му е потребно помалку. Благодарејќи на најдобрата рамнотежа меѓу големината на пневматикот и распределбата на компонентите, пневматикот EcoContact™ 6 и неговото хај-тек соединение го подобруваат отпорот на тркалање со што се намалуваат потрошувачката на гориво и емисиите на СО2.

Безбедност усовршена од германските инженери за секаде каде што одите.

  • Намалена потрошувачка на гориво и CO2 емисии.
  • Одете подалеку благодарејќи на соединението Green Chilli™ 2.0.
  • Совладајте ги секоја кривина и секое скршнување со оптимизирано прилегнување и ракување
EcoContact 6

Разгледајте го асортиманост

на пневматиците Continental

We’re making mobility cleaner, safer, more intelligent and affordable for everyone.